Laporan terhadap penyalahgunaan dana awam RM250 juta bagi Projek Pusat Fidlot Nasional (NFC) akan dibentangkan di Parlimen selepas ahli Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bersetuju dengan perkara itu, kata Tony Pua.

Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara itu berkata, laporan berkenaan sudah disiapkan, tetapi disebabkan mesyuarat jawatankuasa di bawah Parlimen, pendedahan berkenaan dilakukan selepas selesai sidang Dewan Rakyat.

"Sebenarnya siasatan dan laporan sudah selesai dan dimuktamadkan dalam PAC lalu. Tetapi laporan disiapkan dalam sesi terakhir Parlimen penggal lalu, jadi tidak dapat bawa ke dalam Parlimen.

"Sekarang ia akan dibentangkan semula kepada ahli PAC yang baru dan jika semua ahli bersetuju dengan laporan PAC sebelum ini, kita akan bentangkan dalam Parlimen," kata Pua, yang juga anggota PAC.

Beliau berkata, berdasarkan jawapan bertulis yang diterimanya berhubung dana RM250 juta projek yang diuruskan keluarga Ketua Wanita Umno, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil itu, menunjukkan tiada syarikat bersedia mengambil alih liabiliti projek berkenaan.

"Tidak ada syarikat akan ambil alih projek NFC. Kita tidak terkejut kerana mana ada syarikat mahu membayar dan mengambil alih RM250 juta dan tambah pelaburan untuk uruskan NFC.

"Apa jadi tunggakan RM250 juta itu, NFC yang dimiliki keluarga Shahrizat yang baru menang besar sebagai Ketua Wanita Umno itu masih berhutang dengan kerajaan.

"Kenapa satu sen pun belum dipulangkan. Kenapa tiada tindakan undang-undang diambil untuk mendapatkan balik wang tersebut," katanya di sidang medianya di lobi Parlimen, hari ini.

Sumber: The Malaysian Insider

0 comments:

top